Rozenbottels

GOPO is een van de inhoudsstoffen van de rozenbottel. De stof wordt geactiveerd door rozenbottels te drogen.

Rozenbottels hebben een wortelstelsel dat diep in de bodem doordringt. Dat zorgt ervoor dat de plant een grote verscheidenheid aan natuurlijke vitamines en mineralen kan bereiken en absorberen.

Door de rozenbottels op een speciale manier te drogen, wordt de werkzame stof GOPO geïsoleerd. GOPO is een natuurlijke ontstekingsremmer die de pijn bij artritis, artrose en reuma kan verlichten.

Vitamine C

Het blijft bij de rozenbottel niet beperkt tot GOPO. De kleine vrucht is rijk aan vitamine C. Het bevat acht keer zoveel vitamine C als kiwi en zelfs twaalf keer zoveel als sinaasappels. Daarnaast zijn de vitamines A, B1, B2, E en K aanwezig in rozenbottel.

De Romeinen zetten de rozenbottel al in voor geneeskundige doeleinden, onder meer bij hondsdolheid. Zeelieden namen de vrucht mee op reis om de beruchte scheurbuik te voorkomen. In latere tijden zakte de aandacht voor rozenbottels wat weg. Toen er in de Tweede Wereldoorlog een tekort aan vitamine C ontstond, werd de vrucht in ere hersteld. 

Fruit

Rozenbottels zijn de vruchten van een plant uit de rozenfamilie. De rozenbottel valt onder de categorie fruit. Vogels doen zich er in de winter graag aan tegoed.

De vlezige vruchten zijn rond tot langwerpig van vorm en zijn rood, oranje, paars of zelfs zwart van kleur. De vrucht bevat veel harde zaden.

De rozenbottel komt vrij algemeen voor in Europa, Azië en Zuid en Noord Amerika. De groeit op zanderige en rotsachtige ondergrond.